HỌC VIỆN NÔNG NGHIÊP VIỆT NAM

Menu
Khắc phục lỗi máy tính không nhận USB

Khắc phục lỗi máy tính không nhận USB

Hướng dẫn khắc phục sửa lỗi máy tính không nhận USB: USB Device Not Recognized  

Bạn đã gặp lỗi “USB Device not recognized” khi cắm USB, chuột USB, bàn phím, camera hay các thiết bị khác chưa?

Dưới đây là một số phương pháp giúp bạn khắc phục những sự cố trên!

Cách 1 – Reset lại máy tính

Đơn giản là bạn rút dây cắm điện của máy tính ra (sau khi tắt máy). Chỉ vậy thôi đó! Lưu ý là không phải bạn tắt máy thông thường là được, vì các máy hiện đại không ngắt hoàn toàn và bo mạch chủ vẫn có điện vào. Việc làm này rất hữu ích để “đánh thức” máy tính.

Bo mạch chủ là nơi kết nối các phần cứng của máy tính lại, bao gồm cả cổng USB. Đôi khi bo mạch này cần phải được “reboot” vì nó nhiều lúc hoạt động không tốt, dẫn đến cổng USB không hoạt động được. Những con chíp nhỏ trên bo mạch sẽ  tải lại driver và cổng USB của bạn “hy vọng” là sẽ hoạt động bình thường trở lại.

Vậy nên, đầu tiên Shut Down máy, sau đó rút nguồn điện ra khỏi máy tính. Để máy yên đó khoảng vài phút, rồi gắm điện lại vào máy.

Cách 2 – Cắm sang cổng USB khác

Đây là 1 cách khá hữu ích và cũng có tỉ lệ thành công khá cao, với laptop thì bạn chuyển sang cổng USB khác, còn với PC thì bạn có thể chuyển ra cổng USB đằng sau hoặc bên cạnh thay vì cổng USB đằng trước

loi-usb

Cách 3 – Update Driver

Nếu Windows không thể nhận dạng được thiết bị, bạn có thể thấy trong Device Manager những thiết bị nào có hiện lên “Unknown Device”. Bạn có thể vào Device Manager bằng cách nhấn Start, gõ devmgmt.msc hoặc là vào Control Panel và bấm Device Manager.

Sau đó, bạn bấm chuột phải vào Unknown Device, chọn Properties, sau đó chọn tab Driver và bấm Update Driver…

Nếu cách này không hiệu quả, bạn cũng có thể tải lại driver từ nhà website của nhà sản xuất. Đặc biệt, nếu bạn sử dụng máy in cổng USB, bảng vẽ điện tử (drawing pads),… thì tốt nhất là nên tải lại driver.

Cách 4 – Restart và ngắt kết nối thiết bị USB

Cách tiếp theo bạn có thể thử đó là ngắt kết nối tất cả các thiết bị cổng USB, sau đó khởi động lại máy. Sau đó, thử kết nối lại các thiết bị.

Nếu cổng USB đó không hoạt động đối với thiết bị này, bạn nên thử gắm thiết bị đó vào cổng khác. Nếu cổng khác nhận ra được thiết bị thì lỗi là do phần cứng của cổng USB máy tính. Nếu không cổng nào nhận dạng được thiết bị thì bạn nên thử thiết bị khác vì có thể thiết bị đó có vấn đề.

Cách 5 – USB Root Hub

usbCách nữa bạn có thể làm đó là mở Device Manager, mở rộng phần USB Serial Bus Controllers, chuột phải vào USB Root Hub và chọn Properties.

Chọn tab Power Management và bỏ chọn Allow the computer to turn off this Device to save power. Nếu bạn có nhiều USB Root Hub, hãy thực hiện bước này trên từng cổng.

Chọn OKrestart máy. Thử kết nối thiết bị xem có được không. Nếu không, trở lại tab Power Management của từng USB Root Hub và chọn lại Allow the computer to turn off this Device to save power. Nếu vẫn không được, bỏ chọn lại lần nữa và cứ để vậy.

Cách 6 – Kết nối trực tiếp vào máy tính

Bạn tôi cũng gặp phải trường hợp này, và nguyên dân là do USB Hub. Anh ta có 3 cổng USB trên máy thôi, nên phải mua thêm USB Hub để tăng lượng cổng USB lên đến 8 cổng.

Có lẽ là máy tính làm việc quá tải và đôi khi không nhận được một số thiết bị thôi. Hãy bỏ đi các cổng nối rời này (USB hub) và gắm thiết bị trực tiếp vào máy tính. Nếu nguyên nhân đúng như vậy, các thiết bị sẽ hoạt động bình thường.

Thực ra chúng tôi chưa tìm ra giải pháp tốt hơn cách này. Thực ra có cách khác tốt hơn, nhưng có nghĩa là bạn phải mua cổng USB Hub khác mạnh hơn.

Nếu bạn sử dụng Windows 8 hoặc 8.1 và gặp tình trạng này thì bạn may mắn rồi. Microsoft đã cho ra bản sửa lỗi cho việc Windows 8 không nhận ra thiết bị USB. Chắc rằng bạn áp dụng phương pháp này khi sử dụng Windows 8.

Cách 7 – USB Troubleshooter

Nếu không cách nào có hiệu quả, bạn có thể tải công cụ sửa lỗi Windows USB (cụ thể là Windows USB Troubleshooter Fixit tool). Đây là phần mềm miễn phí thích hợp với Windows XP, Vista và 7.

Bạn có thể để phần mềm tự động sửa, hoặc là tự chọn các bước sửa lỗi. Tôi thì để phần mềm tự động sửa vì sửa bằng tay đôi khi khó nếu bạn không chuyên về kỹ thuật.

Cách 8 – Update Generic USB Hub

Nếu bạn gặp lỗi Unknown Device trong Device Manager, bạn cũng có thể thử cách này. Mở Device Manager lên rồi mở rộng phần Universal Serial Bus Controllers ra.

Bạn nên thấy cái gọi là Generic USB Hub. Trên một số máy, bạn thậm chí có thể thấy 2 đến 3 cái. Chuột phải vào cái đầu tiên và chọn Update Driver Software.

Khi bảng update hiện ra, chọn Browse my computer for driver software.

Sau đó chọn Let me pick from a list of Device drivers on my computer ở phía dưới.

Từ danh sách, chọn Generic USB Hub. Thông thường thì ngoài nó ra không có cái nào khác để chọn nữa. Bấm Next rồi tắt khi nó chạy xong.

Tại thời điểm này, màn hình Device Manager sẽ refresh và vấn đề sẽ được giải quyết, hoặc không. Nếu máy tính vẫn không đọc được nó, bạn nên làm các bước trên đối với các Generic USB Hub còn lại (nếu có).

Cách 9 – Uninstall thiết bị USB

Cùng đường, tuyệt vọng rồi, bạn hãy thử gỡ cài đặt tất cả thiết bị USB từ hệ thống và restart máy lại. Tôi đưa ra cách này gần cuối bài vì cho dù Windows mặc định là nhận dạng các cổng chính, cổng phụ USB (USB Hubs) và thiết bị USB một cách tự động, nó vẫn đôi lúc điên khùng và không nhận cái nào hết.

Tôi có cái máy với 6 cổng USB, và chỉ có 1 cái trong đó bất bình thường. Tôi gỡ cài hết mọi thứ trong phần USB Serial Bus Controllers trong Device Managerrestart lại máy. Tuy nhiên, đáng lẽ các cổng phải hoạt động, chẳng còn cái nào xài được cả, nên các bạn hãy cẩn thận khi dùng cách này.

Mở Device Manager ra lại và bắt đầu gỡ cài hết từng thứ trong USB Serial Bus Controllers. Bạn nên bắt đầu gỡ từ cái nào có dấu chấm than trong hình tam giác màu vàng như dưới đây. Chúc may mắn nhé.

Cách 10 – Gỡ các thiết bị “tàng hình”

Mặc định thì Device Manager không cho thấy được hết các cổng có trong hệ thống. Tuy nhiên, nếu bạn đã lắp và cài đặt 1 máy in USB rồi và bây giờ không xài được nữa, nó vẫn đang cài trong máy, nhưng lại không hiện ra trong Device Manager.

Một vài thiết bị USB ẩn, hay “tàng hình” có thể gây xung đột với các thiết bị USB hiện tại và dẫn đến lỗi. Bạn có thể hiển thị chúng bằng cách mở Command Prompt và đánh các dòng lệnh sau:

C:UsersAseem Kishore>set DEUMGR_SHOW_DETAILS = 1

C:UsersAseem Kishore>set  DEUMGR_SHOW_NONPRESENT_DEUICES = 1

C:UsersAseem Kishore>start devmgmt.msc

Device Manager đã được mở lên rồi, bạn cần bấm View -> Show Hidden Devices.

Giờ bạn hãy mở rộng Imaging Devices, Universal Serial Bus ControllersUnknown Devices ra. Nếu bạn thấy cái nào có màu xám thay vì đen, hoặc có chữ Unknown Device, chuột phải vào chúng và chọn Uninstall.

Hy vọng là, xóa các thiết bị cũ sẽ giúp thiết bị mới hoạt động được.

Một số cách khác để khắc phục:

solution

Nếu cho đến giờ phút này mà chẳng gì hoạt động được, bạn nên nghĩ đến việc thiết bị đó hư rồi. Điều tốt nhất nên làm là gắn thiết bị đó vào máy khác và xem nó có hoạt động hay không. Nếu không hoạt động, chắc chắn không phải do máy tính rồi mà do các cái khác.

Giải pháp thứ 1 – Thử các dây cáp USB khác. Nếu không có, mua đại cái nào rẻ rẻ mà xài. Đây là vấn đề khá hiếm, nhưng tôi đã thấy vài lần trong nhiều năm làm hỗ trợ kỹ thuật rồi.

Giải pháp thứ 2 – Lấy thiết bị, gắn vào máy khác và nếu nó hoạt động được, rút nó ra thật đúng điệu trước khi gắn lại vào máy ban đầu. Tôi thấy vấn đề này xảy ra đối với những thiết bị không được ngắt kết nối đúng cách rồi. Sau khi rút ra xong, tự nhiên nó lại được máy tính cũ nhận dạng bình thường.

Giải pháp thứ 3 – Vài người may mắn sửa được lỗi này bằng cách update BIOS. Tôi đã viết 1 bài khác nói về “update BIOS, tốt hay không?” rồi. Trong trường hợp này, các bạn cũng nên thử nghiệm việc update. Bạn cũng có thể vào BIOS và disable USB, restart máy lại và enable nó lên lại. Điều duy nhất bạn phải bảo đảm là cổng PS2 trên máy bạn phải được để yên, còn không thì bạn không sử dụng được bàn phím và chuột kết nối với cổng đó đâu.

Hy vọng là, các cách trên đây sẽ giúp bạn sửa lỗi USB này. Chúc các bạn thành công!

452 bình luận về “Khắc phục lỗi máy tính không nhận USB”

 1. Needed to post you that very small observation to finally thank you very much once again with the superb strategies you have shown on this site. This has been certainly incredibly open-handed of you to deliver freely all a number of us would’ve distributed as an e-book in making some dough for their own end, mostly considering the fact that you might have tried it in case you considered necessary. Those tricks as well worked like the easy way to be certain that most people have a similar passion like my own to learn way more in regard to this matter. I am sure there are a lot more pleasant periods up front for many who looked over your blog post.

 2. Hi, Neat post. There is a problem with your site in internet explorer, would check this… IE still is the market leader and a large portion of people will miss your wonderful writing because of this problem.

 3. Hi there would you mind sharing which blog platform you’re working with? I’m going to start my own blog soon but I’m having a tough time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

 4. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 5. I truly wanted to compose a simple message to appreciate you for some of the fabulous strategies you are posting at this website. My incredibly long internet lookup has now been paid with useful facts to write about with my friends. I ‘d tell you that we website visitors actually are undoubtedly lucky to be in a very good website with very many lovely individuals with beneficial tricks. I feel truly fortunate to have seen your web pages and look forward to many more exciting minutes reading here. Thanks again for everything.

 6. Thank you for helping out, excellent info. “Our individual lives cannot, generally, be works of art unless the social order is also.” by Charles Horton Cooley.

 7. Great goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too magnificent. I actually like what you’ve acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it wise. I cant wait to read much more from you. This is really a tremendous web site.

 8. Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam comments? If so how do you protect against it, any plugin or anything you can suggest? I get so much lately it’s driving me crazy so any support is very much appreciated.

 9. Thank you for another informative website. Where else could I get that type of information written in such a perfect way? I’ve a project that I am just now working on, and I have been on the look out for such info.

 10. My husband and i got quite lucky that John managed to finish up his investigation out of the ideas he received through your web page. It is now and again perplexing just to always be giving out thoughts which usually men and women might have been selling. And we all recognize we have the blog owner to appreciate for that. All the explanations you made, the easy blog navigation, the relationships you can help promote – it’s many amazing, and it is letting our son in addition to us know that this content is fun, which is seriously important. Thank you for all!

 11. Hiya! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog post or vice-versa? My website goes over a lot of the same topics as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to shoot me an email. I look forward to hearing from you! Fantastic blog by the way!

 12. Good day! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results. If you know of any please share. Kudos!

 13. Hello there, simply was alert to your weblog thru Google, and located that it is really informative. I’m gonna watch out for brussels. I’ll be grateful for those who proceed this in future. A lot of other folks can be benefited out of your writing. Cheers!

 14. There are certainly a lot of particulars like that to take into consideration. That could be a great point to bring up. I offer the thoughts above as normal inspiration but clearly there are questions just like the one you carry up the place a very powerful thing might be working in sincere good faith. I don?t know if finest practices have emerged round things like that, but I am certain that your job is clearly identified as a fair game. Each girls and boys feel the impression of just a second’s pleasure, for the rest of their lives.

 15. Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossips and web and this is really frustrating. A good blog with interesting content, that’s what I need. Thank you for keeping this website, I will be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

 16. This is the right blog for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want…HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

 17. A person essentially help to make seriously articles I would state. This is the first time I frequented your website page and thus far? I surprised with the research you made to create this particular publish incredible. Great job!

 18. Hi there just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same outcome.

 19. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you become expertise, would you mind updating your blog with more details? It is highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!

 20. Hiya! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa? My blog goes over a lot of the same topics as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to send me an email. I look forward to hearing from you! Awesome blog by the way!

 21. Good site! I truly love how it is simple on my eyes and the data are well written. I am wondering how I might be notified when a new post has been made. I’ve subscribed to your feed which must do the trick! Have a nice day!

 22. Hello very cool website!! Man .. Beautiful .. Wonderful .. I’ll bookmark your site and take the feeds alsoKI’m glad to find numerous helpful info right here in the submit, we want develop more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 23. Hi, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

 24. When I initially commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get 4 emails with the same comment. Is there any manner you’ll be able to take away me from that service? Thanks!

 25. I will right away grab your rss as I can not find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you have any? Please let me know in order that I could subscribe. Thanks.

 26. Thanks for ones marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you are a great author.I will make certain to bookmark your blog and will eventually come back someday. I want to encourage you continue your great writing, have a nice afternoon!

 27. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way to much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 28. I really like your writing style, fantastic information, thanks for putting up :D. “In every affair consider what precedes and what follows, and then undertake it.” by Epictetus.

 29. My husband and i felt really lucky when Albert managed to carry out his investigation through your ideas he discovered from your very own weblog. It is now and again perplexing just to be making a gift of hints that other folks could have been making money from. And we all discover we’ve got you to give thanks to because of that. All the illustrations you made, the easy website menu, the relationships your site make it possible to engender – it’s got mostly astounding, and it’s facilitating our son in addition to us do think that theme is entertaining, and that’s extraordinarily indispensable. Thanks for all the pieces!

 30. obviously like your web-site but you need to test the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to inform the truth then again I’ll surely come back again.

 31. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this web site. I’m hoping the same high-grade website post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing abilities has encouraged me to get my own blog now. Actually the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

 32. The other day, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see if it can survive a 40 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

 33. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way to much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 34. I do believe all of the ideas you have presented in your post. They are really convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are very brief for newbies. May just you please extend them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

 35. Whats Taking place i am new to this, I stumbled upon this I have found It positively helpful and it has helped me out loads. I hope to give a contribution & assist different customers like its aided me. Good job.

 36. Have you ever considered publishing an e-book or guest authoring on other sites? I have a blog based on the same topics you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my subscribers would value your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e-mail.

 37. My coder is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a variety of websites for about a year and am anxious about switching to another platform. I have heard very good things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it? Any help would be really appreciated!

 38. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you become expertise, would you mind updating your blog with more details? It is highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!

 39. In the awesome pattern of things you get a B+ for effort and hard work. Where you lost us was first in all the specifics. As people say, details make or break the argument.. And it couldn’t be more true right here. Having said that, permit me tell you just what did work. Your writing is rather powerful and this is possibly the reason why I am taking the effort to opine. I do not really make it a regular habit of doing that. Secondly, even though I can notice the leaps in logic you come up with, I am definitely not certain of how you appear to unite the details that make your conclusion. For now I will, no doubt yield to your position however hope in the foreseeable future you actually link your facts better.

 40. I was just seeking this information for some time. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your web site. I wonder what’s the lack of Google strategy that don’t rank this type of informative sites in top of the list. Generally the top web sites are full of garbage.

 41. I just like the valuable info you provide to your articles. I’ll bookmark your weblog and take a look at again right here frequently. I’m quite sure I’ll learn a lot of new stuff proper here! Good luck for the following!

 42. Hi! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading through your articles. Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover the same subjects? Thanks a ton!

 43. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative. I am gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 44. Hey there! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog article or vice-versa? My site goes over a lot of the same topics as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you happen to be interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!

 45. My partner and I stumbled over here different web page and thought I might check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to finding out about your web page for a second time.

 46. I’ve been surfing online more than three hours these days, but I by no means found any interesting article like yours. It is pretty price sufficient for me. In my view, if all webmasters and bloggers made excellent content material as you probably did, the web will probably be much more helpful than ever before. “Wherever they burn books, they will also, in the end, burn people.” by Heinrich Heine.

 47. hey there and thanks for your information – I’ve definitely picked up something new from proper here. I did then again expertise a few technical points the usage of this web site, as I experienced to reload the website lots of times prior to I may get it to load properly. I were wondering in case your web hosting is OK? No longer that I am complaining, but sluggish loading instances instances will often impact your placement in google and could injury your quality rating if ads and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Well I’m including this RSS to my e-mail and can look out for much more of your respective interesting content. Make sure you update this once more very soon..

 48. This blog is definitely rather handy since I’m at the moment creating an internet floral website – although I am only starting out therefore it’s really fairly small, nothing like this site. Can link to a few of the posts here as they are quite. Thanks much. Zoey Olsen

 49. Thanks for another informative website. Where else could I am getting that type of information written in such a perfect means? I have a venture that I’m just now operating on, and I’ve been on the glance out for such information.

 50. I have been browsing on-line greater than three hours as of late, but I by no means discovered any attention-grabbing article like yours. It’s beautiful worth sufficient for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as you probably did, the internet will be a lot more useful than ever before.

 51. Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog web site? The account aided me a appropriate deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered vibrant clear idea

 52. Good V I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task..

 53. I am really inspired along with your writing abilities as well as with the format on your blog. Is that this a paid theme or did you modify it your self? Either way stay up the nice quality writing, it is rare to look a great weblog like this one nowadays..

 54. Thanks for sharing superb informations. Your site is very cool. I am impressed by the details that you¦ve on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found just the info I already searched all over the place and just couldn’t come across. What a great web-site.

 55. Along with every little thing which seems to be building throughout this subject material, your perspectives are fairly radical. Having said that, I appologize, but I can not subscribe to your whole idea, all be it stimulating none the less. It would seem to me that your remarks are generally not entirely rationalized and in actuality you are your self not really fully certain of your assertion. In any case I did take pleasure in reading it.

 56. Somebody essentially help to make seriously posts I would state. This is the very first time I frequented your website page and thus far? I amazed with the research you made to make this particular publish incredible. Fantastic job!

 57. What i don’t realize is in reality how you are now not really a lot more well-preferred than you might be right now. You are so intelligent. You already know therefore considerably in terms of this subject, made me personally believe it from so many various angles. Its like women and men aren’t interested except it is something to accomplish with Woman gaga! Your own stuffs nice. Always take care of it up!

 58. certainly like your web site but you need to check the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to tell the truth nevertheless I’ll surely come back again.

 59. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I’m looking to design my own blog and would like to know where u got this from. kudos

 60. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and all. However think of if you added some great graphics or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and video clips, this website could definitely be one of the very best in its niche. Very good blog!

 61. Hey there! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when browsing from my apple iphone. I’m trying to find a template or plugin that might be able to correct this issue. If you have any recommendations, please share. With thanks!

 62. I do agree with all of the concepts you have offered on your post. They are very convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are too short for beginners. May just you please prolong them a little from next time? Thanks for the post.

 63. Hey There. I discovered your blog the usage of msn. This is a very neatly written article. I will make sure to bookmark it and return to read extra of your useful info. Thank you for the post. I will definitely comeback.

 64. This design is spectacular! You obviously know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 65. My brother recommended I might like this website. He was once entirely right. This submit actually made my day. You cann’t believe just how much time I had spent for this info! Thank you!

 66. Hello! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog post or vice-versa? My site goes over a lot of the same subjects as yours and I think we could greatly benefit from each other. If you might be interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Excellent blog by the way!

 67. Hello! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one? Thanks a lot!

 68. Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So good to search out any person with some original ideas on this subject. realy thanks for starting this up. this web site is one thing that is wanted on the internet, someone with a bit originality. useful job for bringing one thing new to the web!

 69. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch! “He who walks in another’s tracks leaves no footprints.” by Joan Brannon.

 70. I wish to point out my affection for your kind-heartedness in support of individuals that should have help with this area of interest. Your personal dedication to getting the solution across turned out to be really helpful and has always empowered others like me to arrive at their goals. Your amazing interesting publication implies a great deal to me and much more to my office workers. Best wishes; from everyone of us.

 71. Great V I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 72. I’ll immediately grasp your rss feed as I can not find your email subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Please let me understand so that I may just subscribe. Thanks.

 73. Hi there would you mind stating which blog platform you’re using? I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

 74. I definitely wanted to send a quick remark in order to express gratitude to you for these precious strategies you are giving out here. My time consuming internet investigation has now been compensated with brilliant information to write about with my pals. I ‘d claim that most of us website visitors actually are undeniably blessed to be in a very good place with many awesome professionals with valuable tricks. I feel very lucky to have encountered the web site and look forward to so many more fabulous minutes reading here. Thanks a lot once more for everything.

 75. My brother recommended I might like this web site. He was entirely right. This post actually made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!

 76. I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts in this sort of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Reading this information So i’m satisfied to express that I have a very just right uncanny feeling I came upon just what I needed. I most surely will make sure to do not fail to remember this web site and provides it a glance regularly.

 77. We absolutely love your blog and find the majority of your post’s to be just what I’m looking for. Do you offer guest writers to write content for yourself? I wouldn’t mind writing a post or elaborating on a number of the subjects you write related to here. Again, awesome weblog!

 78. obviously like your web site but you need to check the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to inform the reality on the other hand I will definitely come back again.

 79. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

 80. Superb blog! Do you have any hints for aspiring writers? I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally confused .. Any ideas? Bless you!

 81. Wonderful work! This is the type of info that should be shared around the web. Shame on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and visit my website . Thanks =)

 82. Aw, this was a very nice post. In concept I would like to put in writing like this moreover – taking time and actual effort to make an excellent article… but what can I say… I procrastinate alot and not at all seem to get something done.

 83. Hey there just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the same results.

 84. After examine a couple of of the blog posts on your web site now, and I truly like your means of blogging. I bookmarked it to my bookmark website record and will likely be checking back soon. Pls check out my site as nicely and let me know what you think.

 85. whoah this weblog is wonderful i like studying your articles. Keep up the great paintings! You understand, a lot of persons are hunting around for this info, you can aid them greatly.

 86. Hey very nice site!! Man .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your site and take the feeds also…I’m happy to find a lot of useful info here in the post, we need develop more techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 87. Throughout this grand scheme of things you get an A just for effort. Where exactly you actually misplaced me was first on your particulars. You know, they say, the devil is in the details… And that could not be much more accurate in this article. Having said that, let me tell you what exactly did do the job. The text is actually incredibly convincing which is possibly why I am taking the effort to comment. I do not really make it a regular habit of doing that. Secondly, despite the fact that I can certainly notice a leaps in reasoning you make, I am definitely not confident of exactly how you seem to unite your details which in turn make the actual conclusion. For right now I shall yield to your issue but wish in the future you connect your facts better.

 88. My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a number of websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard fantastic things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it? Any help would be greatly appreciated!

 89. Unquestionably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the web the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 90. I wanted to put you this bit of remark in order to say thank you the moment again with your great tactics you have shown on this website. It has been really shockingly generous of you to present freely all a number of us would have supplied as an ebook to get some dough on their own, especially considering the fact that you might well have tried it in case you considered necessary. Those tactics as well served as a good way to be certain that other people have the same passion similar to my personal own to know the truth a lot more related to this problem. Certainly there are a lot more fun periods ahead for individuals who read your blog post.

 91. Thank you for sharing superb informations. Your web site is so cool. I am impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found just the info I already searched all over the place and simply couldn’t come across. What a perfect website.

 92. I simply couldn’t leave your web site before suggesting that I extremely loved the usual information an individual provide on your visitors? Is gonna be back frequently to investigate cross-check new posts

 93. Hey would you mind sharing which blog platform you’re working with? I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having a hard time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask!

 94. I think this website has some rattling superb information for everyone. “A kiss, is the physical transgression of the mental connection which has already taken place.” by Tanielle Naus.

 95. This blog is definitely rather handy since I’m at the moment creating an internet floral website – although I am only starting out therefore it’s really fairly small, nothing like this site. Can link to a few of the posts here as they are quite. Thanks much. Zoey Olsen

 96. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such great information being shared freely out there.

 97. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 98. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossips and web and this is really frustrating. A good site with interesting content, that is what I need. Thanks for keeping this site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

 99. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Many thanks!

 100. It is appropriate time to make a few plans for the future and it is time to be happy. I have read this publish and if I may just I want to recommend you some fascinating things or suggestions. Perhaps you can write next articles referring to this article. I want to read more things approximately it!

 101. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to construct my own blog and would like to know where u got this from. many thanks

 102. hello there and thanks in your information – I’ve certainly picked up anything new from right here. I did alternatively expertise several technical issues using this web site, since I skilled to reload the web site many occasions previous to I could get it to load correctly. I had been considering in case your web host is OK? Not that I’m complaining, but slow loading cases instances will sometimes have an effect on your placement in google and can injury your quality ranking if advertising and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Well I’m including this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective interesting content. Ensure that you replace this again very soon..

 103. Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I’d prefer to use some with the content on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

 104. A lot of of whatever you claim is supprisingly appropriate and it makes me ponder the reason why I hadn’t looked at this in this light previously. This particular piece really did turn the light on for me as far as this specific topic goes. But at this time there is 1 factor I am not necessarily too comfortable with and whilst I try to reconcile that with the actual main theme of the point, allow me observe just what the rest of the visitors have to say.Well done.

 105. Nice post. I used to be checking constantly this blog and I’m impressed! Very useful info particularly the final part 🙂 I care for such information a lot. I used to be looking for this particular info for a very lengthy time. Thanks and good luck.

 106. What¦s Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely helpful and it has aided me out loads. I hope to contribute & assist other users like its aided me. Great job.

 107. Thanks a lot for sharing this with all people you really recognize what you’re talking about! Bookmarked. Kindly also consult with my website =). We can have a link change contract among us!

 108. Aw, this was a really nice post. In idea I want to put in writing like this moreover – taking time and precise effort to make an excellent article… but what can I say… I procrastinate alot and certainly not appear to get one thing done.

 109. obviously like your web site but you have to check the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I find it very bothersome to inform the truth nevertheless I will certainly come back again.

 110. Along with every thing that seems to be building throughout this particular subject matter, many of your viewpoints are very exciting. Having said that, I am sorry, but I can not give credence to your whole plan, all be it stimulating none the less. It would seem to us that your remarks are not completely rationalized and in actuality you are yourself not even totally confident of the argument. In any case I did enjoy reading through it.

 111. I and my guys were actually looking at the best tips and tricks found on your web blog and so before long developed an awful feeling I never expressed respect to the web site owner for them. These young boys were definitely so joyful to learn them and have in effect without a doubt been loving those things. Thank you for simply being quite kind and for getting some perfect ideas most people are really desirous to be aware of. My personal honest regret for not saying thanks to you earlier.

 112. I would like to show some appreciation to this writer just for bailing me out of such a crisis. Just after scouting throughout the search engines and finding thoughts that were not helpful, I assumed my life was done. Being alive minus the answers to the issues you have fixed through your main article is a serious case, as well as the ones which may have negatively affected my career if I hadn’t encountered the website. Your actual know-how and kindness in handling the whole thing was very helpful. I am not sure what I would have done if I hadn’t come upon such a subject like this. I am able to at this time look ahead to my future. Thanks a lot very much for this professional and results-oriented help. I will not be reluctant to propose your site to anyone who needs to have support on this subject.

 113. Howdy! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 114. Thanks for another informative site. Where else may just I get that kind of information written in such an ideal way? I have a challenge that I am just now operating on, and I’ve been at the look out for such info.

 115. Hello, Neat post. There’s an issue along with your website in internet explorer, could test this… IE still is the market leader and a big component of folks will omit your great writing due to this problem.

 116. obviously like your website but you have to check the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I to find it very troublesome to tell the truth however I?¦ll certainly come again again.

 117. My wife and i were really joyous Raymond managed to complete his analysis via the precious recommendations he got while using the weblog. It is now and again perplexing to simply find yourself handing out key points which often people today may have been making money from. And we remember we have got the writer to give thanks to because of that. The entire illustrations you made, the easy site navigation, the relationships your site make it easier to instill – it’s got most wonderful, and it’s really helping our son in addition to us reckon that that idea is satisfying, which is certainly incredibly essential. Thank you for the whole lot!

 118. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this web site. I’m hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming also. In fact your creative writing skills has encouraged me to get my own web site now. Really the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a great example of it.

 119. Simply wish to say your article is as astonishing. The clarity in your post is simply nice and i can assume you’re an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work.

 120. whoah this blog is magnificent i love reading your posts. Keep up the great work! You know, lots of people are searching around for this info, you could help them greatly.

 121. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three e-mails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Bless you!

 122. This blog is definitely rather handy since I’m at the moment creating an internet floral website – although I am only starting out therefore it’s really fairly small, nothing like this site. Can link to a few of the posts here as they are quite. Thanks much. Zoey Olsen

 123. Howdy! I’m at work surfing around your blog from my new iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the great work!

 124. Simply a smiling visitant here to share the love (:, btw great style. “Individuals may form communities, but it is institutions alone that can create a nation.” by Benjamin Disraeli.

 125. Hey very nice site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your website and take the feeds also…I am happy to find numerous useful info here in the post, we need develop more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 126. great post, very informative. I wonder why the other experts of this sector don’t notice this. You must continue your writing. I am sure, you have a huge readers’ base already!

 127. Thanks for sharing excellent informations. Your web-site is so cool. I’m impressed by the details that you’ve on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and simply could not come across. What an ideal web site.

 128. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 129. I’ve been browsing online greater than three hours as of late, yet I never found any fascinating article like yours. It is pretty value sufficient for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made just right content as you probably did, the internet can be a lot more useful than ever before.

 130. I’m not sure exactly why but this site is loading very slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 131. What i do not realize is in reality how you’re not actually a lot more smartly-appreciated than you may be now. You are very intelligent. You already know thus significantly with regards to this topic, made me in my opinion consider it from a lot of various angles. Its like men and women don’t seem to be involved unless it is one thing to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs nice. At all times care for it up!

 132. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this from. thanks a lot

 133. Good day very cool site!! Man .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your website and take the feeds additionallyKI’m glad to search out so many helpful info here in the put up, we’d like develop extra techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .

 134. I needed to create you a little bit of note to finally thank you once again relating to the beautiful tactics you have provided on this site. It’s so extremely open-handed of you to grant without restraint exactly what a few people would’ve made available for an e book in order to make some money for themselves, most notably considering the fact that you could have tried it in case you decided. These principles as well worked to become a good way to recognize that other people online have similar eagerness similar to my personal own to know great deal more when it comes to this matter. I think there are several more pleasant situations in the future for individuals who view your blog.

 135. I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Carry on the superb works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site 🙂

 136. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to design my own blog and would like to know where u got this from. thanks a lot

 137. Hi! Do you know if they make any plugins to help with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please share. Many thanks!

 138. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

 139. Simply wish to say your article is as astounding. The clarity on your put up is simply nice and i can assume you are an expert in this subject. Well along with your permission allow me to snatch your feed to stay up to date with drawing close post. Thank you 1,000,000 and please carry on the enjoyable work.

 140. como ganhar na lotofacil, acertar na lotofacil, ganhar na lotofacil, como ganhar na lotofacil de verdade, como ganhar na lotofacil sempre, como ganhar na lotofacil 2020, como ganhar na lotofacil 100 garantido, dicas lotofacil, como acertar na lotofacil, dicas para ganhar na lotofacil

 141. Definitely believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 142. I have been surfing online greater than three hours today, but I never found any interesting article like yours. It is lovely price sufficient for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you probably did, the web shall be much more helpful than ever before.

 143. Hello would you mind sharing which blog platform you’re working with? I’m planning to start my own blog soon but I’m having a difficult time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!

 144. I simply wanted to develop a brief word to be able to express gratitude to you for the splendid solutions you are sharing on this website. My time consuming internet investigation has now been recognized with really good points to go over with my co-workers. I would admit that most of us website visitors are rather endowed to exist in a magnificent website with many lovely people with useful plans. I feel very privileged to have discovered your entire site and look forward to really more exciting moments reading here. Thank you once more for a lot of things.

 145. Thanks for sharing superb informations. Your website is very cool. I am impressed by the details that you have on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and just couldn’t come across. What a perfect site.

 146. Definitely consider that which you said. Your favourite justification appeared to be at the internet the simplest factor to bear in mind of. I say to you, I certainly get irked even as people think about worries that they plainly do not know about. You controlled to hit the nail upon the top as neatly as outlined out the entire thing without having side effect , folks can take a signal. Will likely be back to get more. Thank you

 147. Excellent blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers? I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed .. Any ideas? Thanks a lot!

 148. I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this site. Thank you, I¦ll try and check back more frequently. How frequently you update your site?

 149. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this excellent blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this blog with my Facebook group. Chat soon!

 150. The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my choice to read, but I actually thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could fix if you werent too busy looking for attention.

 151. I have to show my appreciation to you for bailing me out of this type of incident. Right after researching through the the net and seeing methods that were not helpful, I was thinking my entire life was well over. Living without the solutions to the problems you’ve fixed all through your good review is a crucial case, and those that could have in a wrong way damaged my career if I hadn’t discovered your web blog. That know-how and kindness in handling almost everything was very useful. I don’t know what I would’ve done if I had not encountered such a step like this. It’s possible to now look forward to my future. Thanks a lot so much for this specialized and amazing help. I will not be reluctant to suggest your web page to anybody who should have direction about this subject.

 152. I have been exploring for a little for any high quality articles or blog posts on this kind of space . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site. Reading this information So i?¦m glad to express that I’ve a very just right uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I such a lot no doubt will make certain to don?¦t omit this site and give it a glance regularly.

 153. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your site? My blog site is in the very same niche as yours and my users would truly benefit from a lot of the information you provide here. Please let me know if this alright with you. Thanks!

 154. I’m extremely inspired together with your writing skills and also with the layout for your weblog. Is that this a paid subject matter or did you modify it your self? Either way stay up the excellent quality writing, it is rare to look a great blog like this one today..

 155. Thanks for another informative website. Where else could I get that kind of info written in such a perfect way? I’ve a project that I am just now working on, and I’ve been on the look out for such info.

 156. We’re a group of volunteers and opening a brand new scheme in our community. Your website provided us with valuable information to work on. You have performed a formidable task and our whole neighborhood will probably be thankful to you.

 157. Hey, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your blog site in Firefox, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, amazing blog!

 158. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your website offered us with valuable info to work on. You have done an impressive job and our whole community will be thankful to you.

 159. Good post. I study one thing more difficult on completely different blogs everyday. It’s going to always be stimulating to read content material from other writers and observe a bit something from their store. I’d desire to make use of some with the content on my blog whether or not you don’t mind. Natually I’ll offer you a hyperlink on your net blog. Thanks for sharing.

 160. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no backup. Do you have any solutions to stop hackers?

 161. I definitely wanted to send a simple note so as to thank you for some of the lovely guidelines you are giving out on this site. My particularly long internet look up has now been honored with excellent facts and techniques to exchange with my pals. I would mention that most of us website visitors actually are truly fortunate to exist in a notable place with very many brilliant individuals with beneficial advice. I feel truly fortunate to have seen the weblog and look forward to really more fabulous minutes reading here. Thank you once more for all the details.

Viết một bình luận

VITC